Forskere skrur opp varmen på covid-19
Vitenskapelige studier hentes frem når forskere spør: Kan varmeterapi styrke immunforsvaret og forebygge fremtidens pandemier?
Det fins i dag ingen kliniske protokoller for bruk av varme i behandling av covid-19, men i en forskningsrapport publisert i juni 2020 diskuterer ekspertene om varmeterapi kan brukes i behandling eller forebygging av fremtidige pandemier, som covid-19.
Varme helsefordeler
Fra gammelt av og i nyere tid, viser forskning at regelmessig bruk av badstue bedrer blodsirkulasjon, respiratorisk- og immunologisk funksjon, samt bidrar til smertelindring, bedre humør og økt livskvalitet. Tradisjonelle badstuer har vist seg å redusere risikoen for dødelighet av alle årsaker, samt plutselig hjertedød, hjerte- og karsykdommer, og sykdommer som høyt blodtrykk og hjerneslag. I tillegg reduserer regelmessig bruk av sauna risikoen for enkelte hjernesykdommer, hudsykdommer og smertefulle tilstander som revmatisme og hodepine.
Epidemiologisk data antyder videre at hyppig badstue er assosiert med redusert risiko for lungebetennelse og virusinfeksjoner. Studier viser også at varmebehandling, som infrarød sauna, stimulerer immunforsvaret til å jobbe bedre. En studie har blant annet vist hvordan de hvite blodcellene øker ved varmepåvirkning med sauna.
– De hvite blodcellene er en essensiell del av immunforsvaret vårt, blant annet for å bekjempe infeksjoner, noe som er veldig godt nytt for oss saunaentusiaster, sier gründeren av merkevaren Radiant Health, Siw Hansson Kaulbach.
Hypertermi (varmebehandling) brukes i kreftbehandling i Norge. Forskning viser at regional varmebehandling gitt i kombinasjon med cellegiftkurer, bedrer overlevelse for pasienter med høy-risiko bløtvevskreft (sarkom). I USA brukes det nå infrarødt lys til å drepe kreftceller og svulster som ellers er vanskelig å ta knekken på. Den revolusjonerende nye teknologien viser gode resultater med langt mindre bivirkninger.
Virus er følsomme for varme som tolereres av mennesker
Alt liv eksisterer innenfor et snevert definert temperaturområde, men virus, som ikke er teknisk levende, kan forbli biologisk aktive i et bredt spekter av miljøer. Innhyllet virus, som coronavirus (covid-19), er mest aktive under tørre, kjølig forhold, og er følsomme for varme som tolereres av mennesker. Fra naturens side, bruker alle pattedyr feber for å takle infeksjoner. Kroppstemperaturen øker og immunforsvaret blir bedre rustet til å ta knekken på mikrober (bakterier og virus).
– Infrarød sauna gir ikke feber, men øker kroppstemperaturen med noen grader og tvinger dermed immunforsvaret til å jobbe bedre. Saunaen hjelper kroppen til å helbrede seg selv, på flere områder, sier Siw.
Gründeren understreker at du ikke skal ta infrarød sauna hvis du har feber.
Varme som medisin
Naturpanelet IPBES varsler i en rapport lansert i oktober 2020 at det kan komme flere og verre pandemier enn covid-19 i fremtiden. Spørsmålet er hvordan verden best mulig kan møte helsetrusselen. Kan varmebehandling være en del av løsning?
Forskningsrapporten konkluderer med at varme er en billig, praktisk og allment tilgjengelig behandlingsform. Varme er brukt opp gjennom menneskehetens historie i form av varme kilder, badstuer, hamam, dampbad, svettehytter, dampinhalasjon, varm gjørme og varme omslag, både for å forhindre og behandle luftveisinfeksjoner, og bedre folkehelse og velvære.
Det gjenstår å se om varme kan være en effektiv behandling eller forebygging i kampen mot pandemier, men ut ifra hva vitenskapen kan fortelle oss i dag, ser forskerne på varme som et attraktiv alternativ til å bygge motstandskraft i samfunnet og redusere virkningen av kommende pandemier. De ønsker med rapporten å belyse viktigheten av å integrere den eldgamle tradisjonen med moderne medisin, slik at samfunnet kan ta i bruk og kombinere det beste fra «begge verdener».
Tekst: Trine Dahlman
Foto: Lola Algarrado Largo
Legg igjen et svar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.