Har du googlet rødlysterapi, Red Light Therapy, LED beauty mask og infrarød lys- eller varmeterapi, har du kanskje sett at begrepene brukes om hverandre. Hva er egentlig forskjellen?
Interessen for rødlysterapi og infrarød varmeterapi (også kalt infrarød lysterapi), har eksplodert de siste årene. Årsaken er enkel. Behandlingene kan hjelpe mot en rekke helseplager, samt bidra til økt velvære, vitalitet og livskvalitet.
Bølgelengde avgjør bruksområdet
Rødlysterapi (Red Light Therapy) er lysbehandling som eksponerer deg for lave nivåer av rødt lys, ofte i kombinasjon med nær infrarødt lys. Begge tilhører det elektromagnetiske spekteret, men har forskjellige bølgelengder og dermed ulike terapeutiske egenskaper. Det er bølgelengden som avgjør bruksområdet.
En annen forskjell på rødt lys og infrarødt lys, er at vi kan se det røde lyset. Infrarødt lys en type energi som menneskeøyet ikke kan se, men som vi kan kjenne på huden i form av varme – derav navnet varmeterapi eller infrarød varmebehandling.
Studier har vist at rødlysterapi (også kjent som lavnivå laserterapi (LLLT), laveffekt laserterapi og fotobiomodulering PBM), kan være en gunstig behandling for hud, muskelvev, nervevev og andre deler av kroppen til å helbrede skader og sykdommer. Teorien er at mitokondriene, cellenes kraftgenerator, absorberer rødlyset eller det nær-infrarøde lyset og lager mer energi. Forståelsen er at lysbehandlingen hjelper cellene med å reparere seg selv, samt ha gunstig effekt på flere lidelser, deriblant demens, kjeveleddsmerter (TMD), senebetennelse, hårtap, artrosesmerter og hudhelse, som psoriasis, rosacea og aldersforandringer. Det forskes også på effekten av rødlysterapi ved Parkinson.
I en systemisk gjennomgang fra 2017 ble rødt- og nær infrarødt lysindusert fotobiomodulasjonsterapi omtalt som en lovende medikamentfri tilnærming for å fremme sårheling, reduksjon i betennelse, smerte og regenerering på grunn av deres penetrasjonskraft som satte i gang gode, helbredende prosesser i kroppen. Gjennomgangen beskriver behandlingen som svært effektiv. Nær infrarødt lys ble funnet å være det mest effektive og studerte bølgelengdeområdet etterfulgt av rødt.
LED-lys og infrarødt lys
I LED beauty mask benyttes gjerne et multiprogram av synlig lys. Ikke alle, men enkelte LED-masker benytter nær infrarødt lys. LED er forkortelse for «Light-Emitting Diode» – det vil si lysdiode – en elektrisk komponent som stråler ut farget lys når det går strøm igjennom den.
I en systemisk gjennomgang og metaanalyse fra 2023, ble det oppdaget at både røde og blå LED-lys spiller en viktig rolle i behandling av akne vulgaris. I tillegg viste andre lysdioder (eksempelvis gult, samt nær-infrarøde enheter) enestående effektivitetsnivåer, ikke bare for å redusere lesjoner av herpes simplex og psoriasis, men også i forbedret hudforyngelse med svært konsistente analytiske resultater.
LED-lys penetrerer hudens overflate, hvorav rødt går dypest inn av synlig lys. Rødt har imidlertid kortere bølgelengder enn nær infrarødt lys, som kan penetrere huden ca. 1-5 mm. Nær infrarødt lys har derimot kortere bølgelengder enn fjern infrarødt, som kan trenge seg inn til nesten 4 cm under huden.
Infrarød varme deles inn i tre kategorier: Nær (NIR)-, midt (MIR)- og fjern infrarødt (FIR). FIR avgir en dyp, behagelig og beroligende varme.
Terapeutiske egenskaper
Siden den første fjern infrarøde saunaen ble tatt patent på av en japansk lege i 1965, har FIR-sauna blitt brukt i behandlingsøyemed, samt til velvære og forebygging av sykdom. Fjern infrarød sauna stimulerer hovedsakelig kroppens naturlige prosesser til å helbrede seg selv. Studier har vist at fjern infrarød sauna er trygt og effektivt, og et mye brukt verktøy til bedre helse.
Fjern infrarød varme øker blodsirkulasjonen, kan dempe smerter, betennelser og stress. I tillegg stimulere gode avgiftningsprosesser, øke produksjon av varmesjokkproteiner og støtte immunsystemet – for å nevne noe.
Toppidrettsutøvere sverger til FIR-sauna og infrarødt saunateppe for raskere restitusjon og bedre søvn, og for å optimalisere sin treningshverdag.
Enkelt å ta vare på egen helse
Mens mange lys- og infrarøde behandlinger gis av fagpersoner fins det stadig flere produkter til hjemmebruk. Sistnevnte kan være enkelt å ta i bruk og kostnadseffektivt, som er et pluss for mange.
Radiant Health startet i 2013 med å produsere infrarøde varmeprodukter spesielt designet til hjemmebruk for å gjøre det enkelt å investere i seg selv og ta vare på egen helse. I dag har merkevaren nærmere tjue portable infrarøde varmeprodukter i porteføljen.
Artikkelen er ment som inspirasjon og interessant lesing. Ikke medisinske råd. Ved enkelte sykdommer, skal du ikke bruke infrarød sauna. Er du usikker, rådfør deg med din lege. Ler mer HER.
Tekst: Trine Dahlman
Legg igjen et svar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.