– Jeg kan ha veldig vondt før jeg setter meg i saunaen, og etter en liten stund føles kroppen mye bedre, sier Johanne Ulvang.
Hun har Ehlers-Danlos syndrom (EDS), en revmatisk bindevevssykdom, som angriper bindevevet i ledd, muskler, hud og indre organer. Ifølge Norsk Revmatikerforbund (NRR), er EDS en arvelig. Infrarød sauna er blitt en del av Johannes rutiner for en bedre hverdag.
Kroppen ville ikke mer
– Jeg har levd med sykdommen hele livet mitt, uten at jeg visste det. Jeg har hatt en god del diffuse symptomer opp igjennom årene, men det var ikke før mitt tjuende leveår at jeg virkelig oppdaget at jeg var syk, fortsetter hun.
Johanne jobbet to jobber, samtidig som hun gikk på kokkelinja ved videregående skole. Hun trente og var svært aktiv, men etter en akuttoperasjon, ville ikke kroppen fungere mer.
– Fastlegen ønsket å sykemelde meg ganske kort tid etter operasjonen, men som den «flinke piken» jeg var, presset jeg meg selv noen måneder til. Fra dagen jeg ble sykemeldt og i flere måneder senere, sov jeg i snitt 23 timer i døgnet. Det er nå fem år siden.
Lettere til sinns og bedre søvn
I dag har hun funnet verktøy som bidrar til bedre helse. Infrarød sauna er ett av disse verktøyene.
– Jeg er plaget med smerter i musklaturen, i nerver og i ledd, samt utmattelse, magetrøbbel og søvnproblematikk. Infrarød sauna hjelper kroppen min med å roe seg ned, musklene slapper av og jeg blir mindre stiv. Varmen senker hjerterytmen min, og gjør meg generelt lettere til sinns. Jeg sovner mye lettere, og sover mer jevnt gjennom natten når jeg tar infrarød sauna før leggetid.
Saunarutine
Johanne forsøker å ta infrarød sauna minimum tre ganger i uken. Hun veksler mellom å ta øktene på morgenen, og på kvelden, før hun skal legge seg.
– Jeg har saunaen stående inne i en bod, hvor jeg får stengt ute alt annet mas. Jeg sitter i 40 minutter med en god podkast på ørene, iskaldt vann i flaska, og koser meg. Jeg avslutter økten med en kald dusj for å få dusjet vekk giftstoffene som er svettet ut. Å holde på rutiner som kroniker er ikke lett, men likevel veldig viktig. Jeg merker godt hvor mye bedre jeg har det hvis jeg er flink og følger saunarutinen min, avslutter hun.
Smerter signifikant redusert
Forskning viser at infrarød badstue kan være et godt verktøy for revmatikere. En studie viste at infrarød sauna lindrer smerte og stivhet hos pasienter med revmatoid artritt (RA) og ankyloserende spondylitt (AS), tidligere kjent som bekhterevs sykdom. Med i studien var 17 pasienter i hver gruppe, som alle ble behandlet i fire uker med to saunaøkter i uken. Smerte og stivhet ble signifikant redusert under hver saunaøkt, og tretthet avtok. Samtlige tolererte varmen godt, behandlingen var uten bivirkninger og det ble ikke rapportert skader eller forverring av sykdom. En annen studie viste at infrarød sauna gir smertelindring for kroniske smertepasienter.
Smerter ingen ser
Trude Kvålseth Lindestad ble diagnostisert med revmatoid artritt (RA), eller leddgikt, i 2011. Hun var 34 år og jobbet i barnehage.
– Det tok tid litt tid å få diagnose. Sykdommen satt seg i de store leddene mine. Livet ble annerledes med mye smerter. Smerter ingen ser. Jeg syntes det var vanskelig i begynnelsen.
Leddgikt er en kronisk betennelsessykdom, som forårsaker hevelse, smerte og stivhet. I dag er hverdagen til Trude preget av sykdommen, men formen svinger veldig. Alt fra dager der hun er nokså god, til dager med store smerter.
– Jeg har redusert stillingen min frå 80% til 60%, med kortere arbeidsdager, som hjelper for meg.
Hun kjøpte også infrarød sauna for et år siden, og forteller at den første vinteren med badstuen har vært den beste vinteren hennes etter at hun fikk sykdommen.
– Jeg har hatt mindre smerter og mindre hevelse. Kroppen slapper av, jeg sover mye bedre og er ikke like stiv om morgenen som tidligere, sier hun.
Sikker på at IR-sauna hjelper
Trude tar som regel sauna tre-fire ganger i uken i gode perioder, og hver dag når formen er dårlig.
– Jeg har den på 60 grader og sitter i 40 minutter, smiler hun, og understreker at hun er helt sikker på at infrarød sauna hjelper henne til en bedre hverdag.
Tilrettelagt behandling og livsstilsendring
Det fins over 200 revmatiske diagnoser. Ifølge Norsk Revmatikerforbund kan de ulike revmatiske sykdommene arte seg veldig ulikt, men felles er at en tidlig diagnose og tilrettelagt behandling sammen med livsstilsendringer, kan gjøre stor forskjell for livskvaliteten til den som lever med sykdommen.
Norsk Revmatikerforbund (NRF) opplyser i en artikkel på TV2.no, hvor TV2 skriver om Merethe som ble smertefri med infrarød badstue, at svært mange av deres medlemmer har god erfaring med varmebehandling. Kommunikasjonssjef i NRF, Håkon Aas, forteller at mange av deres medlemmer har hatt god effekt av infrarød sauna, spesielt på vinteren.
Norsk Revmatikerforbund og Norsk Fibromyalgiforbund (NFF) anbefaler Radiant Healths badstuer til deres medlemmer som sliter med kroniske smertelidelser. Medlemmer får 10% avslag på alle Radiant Healths produkter.
Tekst: Trine Dahlman
Legg igjen et svar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.