Etter Jenny Cornelia A. Nyborg ble kronisk syk med ME, har egenpleie fått et eget punkt i timeplanen. Infrarød sauna har blitt en del av hennes helsereise.
– Er det en ting jeg har lært, er det at helsen alltid må komme først. Når jeg virkelig skal kose meg, tar jeg en økt i infrarødt saunateppe eller infrarød sauna Basic. Jeg er blitt så glad i dem! Infrarød sauna varmer dypt, noe et varmt bad ikke gjør. Min oppskrift på suksess er derfor å ta sauna etterfulgt av et varmt bad med Epsomsalt.
Hun ler, før hun fortsetter.
– For min del merker jeg stor forskjell før og etter jeg har brukt sauna. Spesielt i vinterhalvåret. Jeg bor på en meget kald plass. Jeg vet ikke hvordan vinteren hadde vært for meg om jeg ikke hadde muligheten til å varme kroppen helt inn til beinet. I tillegg føles det som å ha vært på spa og fått en skikkelig god hudpleiebehandling. Huden blir silkemyk.
Jenny veksler mellom sittesaunaen og saunateppe.
– Jeg kan bli litt svimmel om jeg sitter i varmen for lenge. Det har ikke vært et problem i saunateppet. Med sittesaunaen er fordelen at jeg kan sitte i stua sammen med forloveden min, Håkon, og se på serie, mens kroppen får skikkelig pleie. Fordelen med det infrarødt saunateppe er at jeg kan ligge og virkelig ta me-time uten forstyrrelser.
Hun forteller at velværeaspektet med hele blir bedre i saunateppet fordi hun blir mer bevisst øyeblikket.
– Jeg er fan av meditasjon og avspenningsteknikker. De praktiserer jeg som regel liggende; en flott kombinasjon.
Alvorlig ME
For ti år siden opplevde Jenny en helomvending i livet. Hun var 19 år og sykepleierstudent. Hun trente, tok vare på seg selv, var en god venn og kjæreste.
– Hverdagen var fantastisk. Jeg følte meg fri og jeg likte hvem jeg var som menneske. Alvorlig sykdom var ikke fremmed for henne.
– Mamma fikk brystkreft da jeg var 12 år. Hun ble aldri frisk. Det var derfor jeg ønsket jeg å bli sykepleier. Det virket så fint å hjelpe mennesker i sårbare faser av livet. Etter å ha blitt rammet av kyssesyken, opplevde hun først bedring, men så forverring et år senere.
– Legen anbefalte meg å fortsette som før. Jeg pushet en kropp som trengte hvile, og kjørte helsa i grøfta. Hun ble til slutt diagnostisert med en alvorlig grad av ME.
Identitetskrise
Sykdommen førte Jenny inn i en identitetskrise. For hvem var hun når hun når hun ikke kunne le eller snakke som før? Hvem var hun når hun ikke kunne være vennen som før? Hvem var sykepleierstudenten som befant seg på feil side av sykesengen?
– Hverdagen bestod av å gå på do, gå til sofaen og å spise. Alt jeg identifiserte meg med ble strippet vekk. Jeg følte meg som et tomt skall uten personlighet, fremdrift eller livsmestring.
Jenny husket så godt hvem hun pleide. Hun var ikke perfekt, men hun var i alle fall ikke et skall av et liv som hadde visnet bort.
– Det var slik det føltes. Sykdom er ikke frivillig. Jeg ble tvunget til å tilpasse meg nye spilleregler som det var vanskelig å innrette seg etter. Da jeg innså at jeg sto overfor en identitetskrise, bestemte jeg meg for å finne nye ting å identifisere meg med.
Sauna og ME
Infrarød varmebehandling har blitt en del av hennes helsereise.
– Jeg har prøvd uhorvelig mye etter jeg ble syk, som mange med ME gjør. Saunaen er kanskje det som har hatt mest å si på symptomlindring for meg, sier hun, og understreker at hun kun kan snakke ut i fra egen erfaring og det hun har hørt fra andre med ME som også har sauna. For Jenny er det smertelindrende, da sirkulasjonen blir bedre, og stive muskler mykner opp.
– Helt magisk. Jeg føler at hjernetåka letter, bare jeg ikke overdriver hvor lenge jeg sitter. Nå som jeg er en del bedre, føler jeg meg mer opplagt i etterkant, men mennesker med ME skal alltid være forsiktige. Symptomforverring er et kjempeproblem hos pasientgruppen og hvilken grad man har av sykdommen spiller inn på hva man tåler og ikke.
– Det er mye å ta hensyn til med ME, som anstrengelsesutløst symptomforverring. Det er viktig å innhente god informasjon og kjenne litt etter selv. Det er ikke alle som tåler varme like godt, men de som gjør det, kan virkelig ha nytte av infrarød sauna. Til å begynne med satt jeg ikke mer enn ti minutter for å finne ut hvordan kroppen reagerte. Nå er jeg en del bedre, og kan fint ha 30 minutter i sittesaunaen eller 40 minutter i saunateppet.
En ting hun mener det kan være lurt å notere seg for ME-syke, er hvor viktig det er å drikke nok, før, under og etter.
– Jeg var ofte dehydrert da helsa var verre, selv om jeg drakk mye vann. Derfor tok jeg ekstra grep. Jeg kjøpte brusetabletter på apoteket, Resorb sport og original, som jeg brukte for å sørge for grei væskebalanse. Sportsvarianten på saunadager og originalvarianten andre dager. Svetten renner jo når man tar sauna, smiler hun.
Økt livskvalitet
Ved å være åpen på sosiale medier, hjelper Jenny andre i sårbare faser av livet til økt livskvalitet.
– Jeg ønsker å være en løsning på fraværet av tilbud til kronisk syke. Å være kroniker har ringvirkninger langt utover selve sykdommen. Mange tør ikke en gang fortelle sine nærmeste at de er syke. Åpenhet trengs. Hverdagen med progresjon og bedring, tar hun ikke for gitt.
– Nå deler jeg den crazy reisen, hvor jeg faktisk kan gå ut av huset uten å bli sykere av det. Ironisk nok hadde jeg fått rullestol og permobil for å komme meg mer ut. Helse er mer enn en frisk kropp.
– Alle trenger å prioritere ting i livet som gjør dem glad og kronikere har det samme behovet for velvære som alle andre. Det er mye man kan gjøre for å øke livskvaliteten.
Selv sier hun ikke nei til en kopp gurkemeiemelk, litt sjokolade, varmepledd eller en god serie på Netflix.
– Gjerne i armkroken til Håkon. Jeg elsker å tilbringe tid med ham.
Tekst: Trine Dahlman
Foto: Jenny Cornelia Nyborg
Ønsker du å følge Jenny på hennes videre helsereise, sjekk ut hennes blogg eller Instagram
Legg igjen et svar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.