Forskning viser at fjern infrarød varmebehandling har en positiv helseeffekt. Hva er infrarøde varme og hvorfor er infrarød sauna bra for kroppen vår?
Fjern infrarød varme er varmestråler vi ikke kan se, men som vi kan kjenne fra sola en deilig sommerdag og når vi sitter rundt et bål med venner. Det er samme varmestråler som kroppen selv sender ut. Det er dine egne infrarøde stråler som gjør at et varmesøkende kamera finner deg hvis du har gått deg vill i skogen. Hos en naken person som sitter inne i et rom med normal romtemperatur, skjer omtrent 60 prosent av varmetapet ved stråling. Tap av varme ved stråling skjer i form av infrarøde varmestråler. Motsatt kan kroppen motta varme fra omgivelsene i form av infrarøde stråler dersom kroppen er kaldere. Ligger du ved siden av en person som er kaldere enn deg, er det altså dine infrarøde varmestråler som hjelper vedkommende med å øke kroppstemperaturen.
Den unike teknologien med bruk av infrarøde varme i behandling, som er kopiert fra naturens egne lover og prinsipper, ble først utviklet i Japan i 1965. I dag brukes teknologien hyppig, både til hjemmebruk og i ulike terapi- og behandlingsformer hos alt fra fysioterapeuter til spesialisthelsetjenesten, eksempelvis i kuvøser til fortidligfødte eller alvorlig syke barn.
Trygg effektiv behandlingsform
Infrarød varmebehandling er infrarød stråling, også kalt IR-stråling. Ordet stråling kan få enhver til å steile bakover, men etter flere tiår med forskning er det påvist at fjern (FIR) infrarød varmestråling er en trygg, effektiv og utbredt behandlingsform med positiv helseeffekt, som hovedsakelig stimulerer kroppens egne prosesser til å helbrede seg selv.
Når infrarød stråling blir brukt i behandling, blir det blant annet omtalt som energimedisinsk bruk av varme.
Infrarøde varmestråler blir ofte fordelt på nær (NIR), mellom- og fjern (FIR) infrarød stråling. Alle Radiant Health sine produkter tilhører gruppen fjern (FIR) med en bølgelengde på mellom 5-15 mikron.
Det fins også produkter på markedet med nær infrarød stråling. Forskjellen ligger i bølgelengde og frekvens, synlig rødt lys (NIR) og usynlig lys (FIR), og bruksområdet til produktene.
Nær infrarød stråling (NIR)
Med kortere bølgelengde og høyere frekvens, går nær infrarød stråling dypere inn i kroppen enn fjern infrarød stråling. De fleste av studiene gjort i forbindelse med NIR, er begrenset til mer spesifikk behandling av sår og enkelte øyesykdommer – for å nevne noe. Studien Brain Photobiomodulation Therapy, konkluderte med at nær infrarødt lys er en nyskapende behandlingsform for et bredt spekter av nevrologiske og psykologiske tilstander. Det forskes nå på NIR sin terapeutiske rolle i lidelser som demens og parkinsons, så vel som behandling av hjerneslag, hjernetraumer, depresjon og angst.
Fjern infrarød stråling (FIR)
I motsatt ende av det infrarøde spektrumet, finner du fjern infrarød stråling som kan oversettes til «langt borte fra synlig lys». FIR er en mer helhetlig behandlingsform med lavere frekvens og lengre bølgelengde enn NIR. Det har tatt nesten 70 år for fjern IR-sauna å få fotfeste i badstueindustrien. Populariteten de siste tiårene, skyldes alle helsefordelene.
Ved bruk av fjern infrarød sauna, øker kroppstemperaturen og blodsirkulasjonen. Blodårene utvider seg, som fører til økt blod- og oksygentilførsel til hjerne, muskler og vev. Prosessen stimulerer til bedre forbrenning og utskillelse av avfallsstoffer. Huden kan blir penere og mykere.
For mennesker som er inaktive av ulike årsaker kan infrarød sauna være til god hjelp, nettopp for å «få i gang kroppen». Oppvarmingen får de små blodkarene i huden til å utvide seg. Hjertet må anstrenge seg mer for å pumpe blod ut i huden, som igjen fører til energiforbruk tilsvarende en rask gåtur. Varmen myker opp stive muskler og ledd, og kan bidra til nedbryting av melkesyre – samtidig som det kan være et godt verktøy for restitusjon etter en hard treningsøkt.
Fjern infrarød varmebehandling er smertelindrende og kan styrker immunforsvaret. Infrarød varmebehandling kan også bidra til bedre søvn.
Når du tar IR-sauna, er det viktig å få i seg nok væske for å unngå dehydrering, eventuelt med tilskudd av elektrolytter hvis du svetter mye. Ikke sitt lenger enn anbefalt tid. Ved graviditet skal du ikke ta sauna. Heller ikke ved enkelte sykdommer. Er du usikker, rådfør deg med legen din.
Tekst: Trine Dahlman
Foto: Siw Hansson Kaulbach
Legg igjen et svar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.