Søvn er en nødvendighet som påvirker kvaliteten på våre våkne liv. Å utforske metoder som kan bedre søvnen, kan være en investering i egen helse og velvære. For mange har infrarød sauna blitt et slikt verktøy.
I vår fartsfylte moderne livsstil, hvor det ofte er fokus på produktivitet, effektivitet og alt vi «må» gjøre, kan søvn ofte bli nedprioritert. De konstante kravene til arbeid, sosiale forpliktelser og hvordan vi «lokkes» til sosiale medier, kan ofte gå utover eller på bekostning av hvor mye og hvor godt vi sover.
Søvn har en avgjørende rolle i generell helse, immunfunksjon og mentalt velvære, samt i kognitiv og atletisk ytelse. I jakten på bedre søvn, dukker stadig bruk av infrarød sauna opp. Studier tyder nemlig på at sauna kan forbedre søvn (og livsglede).
Studier har vist at passiv varmeeksponering, som ved infrarød sauna, kan bedre søvnkvaliteten betydelig. I hovedsak handler det om de søvndyssende prosessene som skjer ved oppvarming og nedkjøling av kjernekroppstemperaturen før leggetid.
Søvn er ingen luksus. Det er en grunnleggende nødvendighet for at kroppen skal fungere normalt. Når vi sover setter kroppen i gang en rekke vitale prosesser helt ned på molekylært nivå, på energibalanse, det påvirker hjernen, humør og konsentrasjon. Nyere studier tyder også på at søvn spiller en viktig rolle i å fjerne opphopning av giftstoffer i hjernen.
Kronisk søvnmangel er knyttet til en rekke helseproblemer. Får vi ikke den søvnen vi trenger, påvirker det også vårt mentale og følelsesmessige velvære.
Sauna, temperaturregulering og søvnhormoner
Vår evne til å sovne er nært knyttet til kroppens kjernetemperatur. Som en del av døgnrytmen reguleres vår indre temperatur gjennom hele dagen, med et temperaturfall om kvelden, som baner vei for en god natts søvn. Temperaturfallet sammen med lavere lysnivåer om kvelden stimulerer produksjon av «søvnhormonet» melatonin i hjernen, som forbereder kroppen på søvn.
Når du utsetter kroppen for passiv varmeeksponering, stimulerer du en rekke sammenkoblede og søvndyssende prosesser, inkluderert immunsystemet (ATP, adenosin og cytokiner), økning i hormoner (veksthormoner, prolaktin) og signalstoffer fra hjernen som alle er viktig for kroppens søvnregulering.
Det antas videre at nedkjølingsperioden i etterkant av saunaøkten etterligner det naturlige temperaturfallet som oppstår før vi legger oss. Det er derfor viktig å ta sauna en til to timer før leggetid for å få best søvneffekt.
Å ta sauna har i tillegg en velkjent evne til å fremme avslapning, øke humøret og redusere stress, som i seg selv har en bemerkelsesverdig effekt på søvnen.
Sauna, smerte og søvn
Smerte kan være en viktig medvirkende årsak til dårlig søvn. I 2007 fant en utbredt studie at minst 50 % av personer med søvnløshet også led av kroniske smerter. Det er kanskje ikke overraskende at smerte kan forstyrre søvnsyklusene. Sliter man med mye smerter, er det vanskelig å få kvalitetssøvn, samtidig som en hel natts søvn kan lindre smertefulle symptomer. For de som lever med kroniske smerter, kan verktøy som fremmer kvalitetssøvn være en nøkkelkomponent for å få en bedre hverdag.
Når det gjelder smertebehandling, er det gjort en rekke studier som viser at sauna er et godt verktøy mot smerter, inkludert forbedringer av muskel- og leddsmerter forbundet med tilstander som bl.a. leddgikt og fibromyalgi. Infrarød badstue kan fungere som god smertelindring hos kroniske smertepasienter, hvor en av de naturlige «bivirkningene» er bedre søvn og mer glede i hverdagen.
Infrarød helsereise: 7 av 10 merket bedre søvn
Selv under akutte omstendigheter kan saunabruk lindre (eller til og med forhindre) muskelskader etter trening, samt bidra til å fremme avslappende og dypere søvn. Stadig flere toppidrettsutøvere bruker infrarød sauna for å effektivisere restitusjon, hvor søvn spiller en viktig rolle.
Da Radiant Health arrangerte infrarød helsereise for 10 utvalgte deltakere i 2022, opplevde 7 av 10 bedre søvn da de testet infrarød sauna over en periode på 10 uker. Les om deres erfaringer HER.
Å inkludere saunabruk i hverdagen, kan høste mange gode søvndyssende helsefordeler. Fra hormonregulering og boosting av immunforsvaret til økt mental klarhet og smertebehandling, kan jevnlige saunaøter tilby en helhetlig vei til forbedret søvn.
Tekst: Trine Dahlman
Foto: Ihne Pedersen
Kilder:
National Institute of Neurological Disorders and Stroke (2023) Brain Basic: Understanding Sleep
Covassin, N. and Singh, P. (2016) Sleep Duration and Cardiovascular Disease Risk: Epidemiologic and Experimental Evidence
Wennberg, A.M.V., Wu, M.N., Rosenberg, P.B., and Spira, A.P. (2017) Sleep Disturbance, Cognitive Decline, and Dementia: A Review
Besedovsky, L., Lange, T., and Haack. (2019) The Sleep-Immune Crosstalk in Health and Disease
Chattu, V. K., Chattu, S.K., Burman, D., Spence, D.W. and Pandi-Perumal, S.R. (2019) The Interlinked Rising Epidemic of Insufficient Sleep and Diabetes Mellitus
Hussain J, Cohen M. (2018) Clinical Effects of Regular Dry Sauna Bathing: A Systematic Review
DeBara, D. (2023) Sauna and Sleep: A Winning Combo?
Patrick, R. (2023) How Heat Therapy Improves Slow Wave Sleep
Suni, E. and DeBanto, J. (2022) How Sleep Works: Understanding the Science of Sleep. Sleep Foundation.
Janssen, C. W. et al. (2016) Whole-Body Hyperthermia for the Treatment of Major Depressive Disorder: A Randomized Clinical Trial
Taylor, D.J., et al. (2007) Comorbidity of chronic insomnia with medical problems
Pacheco, D. and Rehman, A. (2023) Pain and Sleep
Cho, E.H. et al. (2019) Dry sauna therapy is beneficial for patients with low back pain
Artikkel: The Science of Sauna and Sleep
Legg igjen et svar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.